Om mig

Jag heter Sanna Carlsson och växte upp i Tranås. Jag har alltid målat, pysslat och skapat. Som liten kopierade jag allt från tecknade ” Disneyfilmisar” till hus, växt- och djurbilder. Mitt yrke handlar mycket om att kunna kopiera så det började tidigt utan att jag hade en aning om var det skulle sluta och inte hade jag en aning om att det fanns ett yrke som hette dekorationsmålare heller. Jag kom i kontakt med dekorationsmåleri först när jag var 23 år och hade flyttat till Linköping efter flera års resande och börjat ett nytt jobb. Jag var ny i staden och kände inte så många men receptionisten Mia frågade en dag om jag ville följa med på en kvällskurs i kurbitsmålning så det gjorde jag…det är ju kul att måla!

Det öppnade sig en helt ny värld inom måleri för mig där, det visade sig inte bara handla om kurbits utan alla sorters tekniker, former, verktyg och färger. Vi målade blommor och övade penselteknik, ådrade och marmorerade, provade äggoljetempera och oljefärger, grundade och slipade och mycket mer. Där fastnade jag i 5 terminer tills läraren Lars Ruuth en vårdag sa att han tänkte starta en utbildning tillsammans med Medborgarskolan i Mjölby och jag anmälde mig direkt. Första årskullen blev på en kall ombyggd loge i Sya utanför Mjölby. Det hade inte funnits någon längre utbildning i dekorationsmåleri i Sverige på mycket länge samt att målning av möbler och inredning började bli populärt igen efter den stora ”avlutningsfebern” på 70- och 80-talen. Det var rätt i tiden helt enkelt. Sedan den dagen var det ingen tvekan om att jag visste vad mitt yrke skulle bli, det kändes i hela kroppen.

Efter avslutad utbildning flyttade jag sedan grönögd upp till Stockholm, hyrde lokal på Döbelnsgatan 43 och startade eget, mitt i finanskrisen 1992. Det var förstås tufft i början men Lars Ruuth lät mig ta över hans kurser på Medborgarskolan, som i sin tur ledde till Folkuniversitetet där jag höll i måleriet på deras Möbelrenoveringslinje och helgkurser i många år.

”Teach what you want to know” har någon vis person sagt. Jag skulle aldrig blandat så mycket färg och snabbt blivit så bra på tekniker och att kommunicera mitt arbete om det inte varit för alla dessa elever. Det var en fröjd att undervisa när jag såg hur kul de hade.

Jag är lite av en perfektionist så bit för bit har jag byggt upp min förmåga under de här åren och nu har jag arbetat mig upp till ett fantastiskt nätverk av kollegor och uppdragsgivare så det har blivit många spännande projekt. En del av dem ser du här på hemsidan. Några uppdragsgivare och målare har jag jobbat med i över 25 år.

Det är oerhört tillfredsställande och en ära att få vara med och förvalta både fastighetskultur och detta traditionella gamla yrke, men också att få vara med och förverkliga det nya.

Susanna´s dekorationsmåleri
info@dekorationsmaleri.se
0704 - 75 13 33